Johdatus vähenevän työn yhteiskuntaoppiin

Teksti perustuu Lilja Tammisen ja Juuso Pesälän yhteiskirjoittamaan kirjaan “Olipa kerran työ – ihmisyys, hyvinvointivaltio ja yhteiskuntasopimus vähenevän työn digitaaliyhteiskunnassa”, joka tarkastelee käynnissä olevan digitaalisen murroksen seuraavan aallon yhteiskunnallisia seurauksia ja pyrkii löytämään reittejä, joiden avulla demokraattinen hyvinvointivaltio voisi mahdollisimman tehokkaasti kytkeytyä osaksi käynnissä olevaa kehitystä. Koko historiansa ajan ihmiskunta on halunnut päästä eroon työstä. …

”Mitä utopialla oikein tekee?” Utopia yhteiskuntakritiikin välineenä

Utopiasta puhuttaessa ajattelumme ohjautuu usein natsi-Saksan ja Neuvostoliiton kaltaisiin totalitaristisiin järjestelmiin ja sen mukana pelkoon utooppisen ajattelun väkivaltaisesta luonteesta. Utopioiden ajatellaan olevan lähtökohtaisesti vaarallisia. Niiden uskotaan olevan mahdottomia ja elävälle historialliselle moninaisuudelle vieraita täydellisten yhteiskuntien kuvauksia. Vaikka onkin totta että utooppisen kirjallisuuden ja poliittisen filosofian traditioon on eksynyt myös täydellisten yhteiskuntien kuvauksia, on utopioiden funktio …

Kaupunkitutkimuksen päivät ja Kaupunkien aika

Kaupunki ja urbaani ovat olleet jo pitkään mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä yhteiskunnallisessa tutkimuksessa ja syksyllä 2017 aloittanut Helsingin yliopiston Kaupunkitutkimuksen ja -suunnittelun maisteriohjelma, jonka Aalto-yliopistossa opiskelevat voivat valita myös osaksi opintoja, tarjoaa lisää uusia näkökulmia urbaanien ympäristöjen tutkimiseen Suomessa. Kaupunkitutkimus konkretisoituu parhaiten arkkitehtuurin, yhteiskuntatutkimuksen, estetiikan ja filosofian sekä sosiaalitieteiden monitieteisessä kohtaamispisteessä, jossa eri tieteenalojen tarjoaman …

”Jonen baari” gentrifikaation kynsissä – diskurssianalyyttinen hahmotelma eräästä huolestuneesta kansalaiskeskustelusta

Eräs naapureista jututti Kulman johtajana itseään pitävää ”Jonea”. Hän kertoi Kulman olevan ”Jonen Baari” ja sanoi, että kukaan ei tule siitä pois lähtemään ”ennen kun kuolemme”.

Pääkirjoitus 2/2017

Tervetuloa Sosiologi-lehden syksyn ensimmäisen ja vuoden toisen numeron pariin. Teemana tällä kertaa lehdessä on Tulevaisuus. Tässä Sosiologi-lehden numerossa keskitymme tulevaisuuteen ja utopioihin vaikka dystopioiltakaan ei pidä silmiään täysin ummistaa. Tutkimuksen näkökulmasta tulevaisuutta voidaan lähestyä monin tavoin ja akateeminen tutkimus ja sen logiikka itsessään on tulevaisuusorientoitunutta, lisäten tietovarantoa jo tiedettyyn, tarjoten välineitä tulevaisuuden sekä nykyisyyden parempaan …