News Numero 2/2016

Pääkirjoitus 2/2016

Sosiologi-lehden vuoden toisen numeron teemana on nuoriso. Laajana teemana se innoitti kirjoittajia yli ainejärjestörajojen ja sai myös toimituskunnan tarttumaan aiheeseen ja kirjoittamaan. Löydät tästä lehdestä juttuja esimerkiksi nuorten suomalaisten muuttoliikkeestä, parkourista ja koulusta.

Englannin kielen opiskelija Peitsa Suoniemi Jyväskylän yliopistolta kirjoittaa tässä lehdessä pro gradu -työnsä pohjalta nuorten suomalaisten parkour-alakulttuurista. Parkourista ei ole tehty paljoa aiempaa tutkimusta, ja Suoniemen mukaan parkour-alakulttuurista riittäisi sosiologeillekin paljon potentiaalisia tutkimusaiheita. Suoniemi on itse tutkinut parkour-harrastajien kieltä sosiolingvistisesti.

Kävimme myös haastattelemassa Nuorisotutkimusseuran tutkimusprofessoria, sosiologi Tommi Hoikkalaa sekä sosiologian opiskelija Tuomas Sarparantaa. Opiskelija ja tutkija innostuivat keskustelemaan etenkin koulusta hallinnan mekanismina sekä opetuksen digitalisaatiosta. Julkaisemme haastattelun uudessa Opiskelija ja tutkija -juttusarjassa.

Oskari Lappalaisen pro gradu -työn ja kirjoituksen aiheena on nuorten muuttoliike. Hän pohtii kirjoituksessaan etenkin sitä, kuinka nuorisotutkimus sekä muuttoliiketutkimus olisivat sovitettavissa keskenään. Nuorten muuttoliikkeen tutkimisen kannalta olisi hyödyllistä saattaa yhteen näiden tieteenalojen ymmärrys aihepiiristä.

Elina Huttunen näki tarpeelliseksi tuoda lehteen nuoruuden vastapainoksi myös vanhuutta – luettuaan sosiologi ja sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskolan vastailmestyneen kirjan Vanhuus (Vastapaino, 2016). Kirjassa Antti Eskola avaa vanhuuden merkityksiä suomalaisessa yhteiskunnassa, ja se osoittautui varsin hyväksi lukukokemukseksi myös nuoremmalle lukijalle.

Sosiologissa aloitetaan uusien päätoimittajien myötä myös uusi Ajankohtaiskynä-osio, johon on mahdollista lähettää kirjoituksiaan pitkin vuotta. Ajankohtaiskynässä julkaisemme kirjoituksia varsinaisten numeroiden ulkopuolella, ja nimensä mukaisesti osioon toivotaan kirjoituksia, jotka jollain tavoin ovat ajankohtaisia.

Toivottavasti viihdytte lehden uuden numeron parissa! Uusia kirjoittajia lehteen odotetaan pitkin Suomea. Valtakunnallisena lehtenä toivomme, että sosiologian opiskelijat muualtakin kuin Helsingistä innostuvat lähettämään kirjoituksiaan seuraavaan numeroon, joka ilmestyy jälleen Sosiologi-päivien alla maaliskuussa 2017.

Tule mukaan kirjoittamaan opiskelijoiden omaa suomalaista sosiologiaa!

 

Terveisin päätoimittajat
Oskari Lappalainen, Veera Adolfsen ja Elina Huttunen

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *