News Numero 1/2014

Sosiologipäivät 2014

Westermarck-seuran vuotuiset Sosiologipäivät ovat taas täällä. Kiertävän tapahtuman järjestämisen kunnian on tällä kertaa saanut Lapin yliopisto täällä pohjoisen napapiirin tuntumassa Rovaniemellä.  Mikäli et siis ole jo kokenut Lapin taikaa, on tässä syistä parhain.

Sosiologipäivät järjestetään 27.–28.maaliskuuta ja teemana on Kiinnipitävät siteet. Teema tarkastelee yhtä sosiologeja jo aikojen alusta askarruttanutta kysymystä: mikä pitää meidät yhdessä?

”Sosiologia kysyy toistuvasti: miten yhteiskunta on mahdollinen? Vastauksiksi on tarjottu normeja, sosialisaatiota, rakenteita, vuorovaikutuksessa ja vaihdossa syntyvää koheesiota, joskus silkkaa eloonjäämisen pakkoa: ihmisten riippuvuutta toisistaan.

Vuoden 2014 Sosiologipäivien teema Kiinnipitävät siteet uudistaa sosiologian peruskysymyksen. Yhden teoreettisen vastauksen sijaan päivillä tarkastellaan konkreettisesti sitä, mikä ihmisiä kiinnittää toisiinsa, kuinka yhteisöt syntyvät, toiminta verkostoituu ja sidokset syntyvät sekä kuinka tavat ”tapaistuvat”. Teeman toisena puolena on sen kysyminen, millä torjutaan, ulossuljetaan ja mitä – kenties aiemmin – yhteisöjä ja yhteisyyttä muodostaneille siteille, kuten kansalaisuudelle tai politiikalle on tapahtunut globalisoitumisen myötä. Olemmeko matkalla kohti maailmaa, jossa harvoista koostuva taloudellinen (ja poliittinen) eliitti kokee kansainvälisesti sosiaalista koheesiota keskenään muiden eläessä kaikkien sota kaikkia vastaan -olosuhteissa?”

Päivillä kokoontuu kolmisenkymmentä erilaista teeman ja eri sosiologian tutkimuskenttien ympärillä pyörivää työryhmää. Jokainen Sosiologipäiville ilmoittautunut voi – ja on suotavaakin – osallistua työryhmiin niin uteliaana kuuntelijana kuin keskustelijanakin. Sosiologipäivien merkitys opiskelijoille on tärkeä, sillä tällä tavalla on mahdollista valmentautua niin kotimaisiin kuin kansainvälisiinkin konferensseihin. Työryhmien aiheet antavat kattavan katsauksen ajankohtaiseen sosiologian tutkimukseen ja ymmärränkin, jos osalle on muodostunut valitsemisen vaikeus!

Tänä vuonna kaksipäiväisen konferenssin kansainväliset tähtemme ovat professori Sarah Pink (RMIT University, Australia) aiheellaan: ”Digital Media, Presence and Everyday life in the home: The Bindings of People and Things” ja professori Donatella Della Porta (European University Institute, Italia) aiheellaan: ”Democracy is not a spectator sport! Spreading democracy in the Anti-Austerity Movements”. Lisäksi kotimaisena tähtenä loistaa Turun yliopiston yliopistonlehtori Olli Pyyhtinen aiheellaan ”Gift with/out Bond? On Giving and Exchange”. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan esitelmien antia.

Sosiologia-lehden 50-vuotistaipaleen kunniaksi Sosiologipäivät Lapin yliopistossa päättyvät sitä kunnioittavaan juhlaseminaariin. Kunniavieraiksi olemme saaneet muun muassa Westermarck-seuran puheenjohtaja Anssi Peräkylän ja Sosiologia-lehden ensimmäisen päätoimittajan Antti Eskolan! Puhumassa ovat lisäksi arvoisat tieteensosiologit Marja Alastalo ja Kirsti Lempiäinen sekä Sosiologia-lehden nykyinen päätoimittaja Eeva Luhtakallio, joka tulee kertomaan meille, miltä oikeastaan näyttää ”Sosiologian tulevaisuus”.

Sosiologipäivien yhteydessä järjestetään myös jo kolmannen kerran avoin taidenäyttely, joka kantaa nimeä ”Sosiologian ja taiteen kiinnipitävä side”. Aisteja herätellään tämän lisäksi torstai-iltana Sosiologipäivien illanvietossa Cafe Tivolissa kera illallisbuffetin ja musiikin. Tanssijalan kolotukseen meitä saapuvat viihdyttämään Lapin yliopiston omista kasvateista koostuvat Lapikas-band ja DJ Moody Allen. Ei sovi myöskään unohtaa, että perjantaipäivän päätteeksi osallistujat voivat rentoutua odottamaan mahdollisia paluumatkojaan Junanodotusklubilla Kahvila Kauppayhtiöllä.

Luvassa on siis ehdottomasti yhdet hienoimmista Sosiologipäivistä kautta historian! Toivon kaikille oikein antoisia konferenssihetkiä.

 Mervi Hyötylä

Kirjoittaja on Sosiologipäivien 2014 konferenssisihteeri.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *