Villi ja vapaa demokratia varovaisten jättiläisten panttivankina

Villi, vapaa ja arvaamaton eivät ole välttämättä ensimmäisiä adjektiiveja, jotka nousevat mieleen, mikäli pyydetään kuvaamaan suomalaista poliittista järjestelmää. Yleisesti suomalaista poliittista kenttää kuvataan hitaaksi ja kankeaksi byrokratiaksi. Hitauden mielikuva tulee usein perusteellisista prosesseista, joilla pyritään varmistamaan päätöksenteon läpinäkyvyys, sekä se että uudet säädökset noudattavat perustuslakia. Poliittisia puolueita ei voida myöskään pitää varsinaisen dynaamisina kansanliikkeinä. Puoluepolitiikka …

Haavoittuvuus ilmastosiirtolaisuudessa intersektionaalisuuden näkökulmasta

Ilmastosiirtolaisuus ilmiönä Ilmastosiirtolaisuus on monimutkainen globaali ilmiö, jonka voidaan yksinkertaistetusti sanoa olevan ilmastonmuutoksesta johtuvaa muuttoliikettä. Ilmastonmuutos voi johtua maapallon ekosysteemin sisäisistä prosesseista tai olla ihmisen toiminnasta aiheutuvaa. Tällä hetkellä tapahtuva ilmastonmuutos on suurelta osin ihmisen toiminnasta aiheutuvaa muutosta, joka on vahvasti yhteydessä kapitalismiin ja fossiilitalouteen. (Ahteensuu 2020; Kortetmäki 2020.) Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa muun muassa tukalaa …

Demokratian kriisi vai poliittisen osallistumisen muutos

Johdanto Viime aikoina on puhuttu paljon demokratian vaikeuksista ja jopa kriisistä. Demokratian ja poliittisen osallistumisen rapautumisen merkeiksi tulkitaan laskevat äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät, sekä populismin voimakas nousu. (Aunesluoma 2017, Kiiski Kataja 2017.) Huolta herättävät erityisesti alhaiset äänestysprosentit, joista tuoreena osoituksena on kevään 2021 kuntavaalien historiallisen alhainen äänestysprosentti 55,1 % (Kuntaliitto 2021). Toisaalta arkipäiväisen havainnoinnin myötä …

Resilienssi voimavarana

Koronan kourissa tasapainoileva yhteiskunta tarvitsee nyt enemmän yhteisöllistä resilienssiä kuin koskaan aiemmin 90-luvun laman jälkeen. Resilienssi on ihmisen psyykkinen ominaisuus, joka ilmenee jokaisella hyvin yksilöllisesti. Resilienssi-käsitteelle ei ole vielä osattu antaa täydellistä suomenkielistä vastinetta, mutta esimerkiksi psyykkinen palautumiskyky kuvaa ominaisuutta hyvin. Resilienssiä on joskus verrattu suomalaiseen sisuun, mutta sitä se ei täysin ole. Suomalaisella sisulla …

Yhteisöllisyys ja rajatyö internetkulttuureissa

Johdanto Tänä keväänä valmistuvassa pro gradu -tutkielmassani olen tutkinut etnografisesti sitä, kuinka yksilöllisyyttä rakennetaan sekä ylläpidetään anonyymissä verkkokulttuurissa (Siltala 2020). Tutkimuskohteenani toimii Suomen tällä hetkellä suurin keskustelufoorumi Ylilauta.orgin (jatkossa Ylilauta) suosituin alakeskustelualue(/-lauta) Sekalainen (Alexa.com 2020). Työni lähtökohtana on näkemys internetin eri yhteisöllisten palveluiden näkemisestä erilaisina internetkulttuurien ilmentyminä (vrt. esim. Hine 2000). Kulttuuria olen tutkielmassani lähestynyt …

Kuinka päästä perille yhteisöstä?

Kysymys ihmisten yhteenliittymistä ja yhteisöstä on sosiologian klassinen kysymys, joka on sosiaalisten rakenteiden hajaantuessa ja hyvinvointivaltion palveluiden huvetessa yhä ajankohtaisempi. Yhteiskunnallisessa keskustelussa toive yhteisöllisyydestä nousee kerta toisensa jälkeen esiin tilanteissa, joissa jokin on mennyt pieleen. Kun kotiin kuolleen kansalaisen ruumis löydetään vasta hajun perustella tai moniongelmainen vanhempi surmaa lapsensa, erilaiset yhteiskunnalliset toimijat poliitikoista järjestöihin, virkamiehiin …

Sosiologian opiskelijajärjestöjen tila Suomessa

Sosiologiaa voi opiskella Helsingin, Jyväskylän, Tampereen, Turun, Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Yliopistot poikkeavat toisistaan koulutusohjelmien sisällön, erikoistumiskirjon ja -ajankohdan mukaan. Opintouudistuksen vaikutuksesta yhä useammin sosiologiaa lukeakseen on ensin haettava useampaa ainetta sisältävään kandiohjelmaan, ja opintojen edetessä päätetään opintosuunta. Sosiologi kyseli sosiologian opiskelijoiden yhdistyksiltä yliopistojensa koulutusohjelmista ja pyysi esittelemään itsensä.   Helsingin yliopisto …

Asiakkaana yliopistolla – Asiakkuusdiskurssi ja mahdollisten subjektipositioiden kapeneva ala

Don’t you see that the whole aim of Newspeak is to narrow the range of thought? – George Orwell, Nineteen Eighty-Four   Helsingin yliopiston opetushenkilökunta oli lakossa keskiviikkona 28.2.2018. Seuraavana päivänä valtiotieteellisen tiedekunnan ylioppilaslehti Tutkain julkaisi artikkelin, jossa oli haastateltu lakkoa tukevia opiskelijoita, yliopiston henkilökuntaa ja Sivistystyönantajien toimitusjohtajaa Teemu Hassista. Hassinen kutsui opiskelijoita haastattelussa ’meidän …

Edistyksen ja tasa-arvon puolesta, takapajuisuutta vastaan: Tasa-arvoista avioliittolakia puolustavat argumentit Helsingin Sanomissa 2013-2015

Johdanto Eduskunta hyväksyi vuoden 2014 lopulla kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliitosta laiksi, jonka on määrä astua voimaan vuonna 2017. Lain hyväksymistä edelsi hyvin voimakas julkinen keskustelu ja kansalaistoiminta. Merkittävin julkisuudessa näkynyt taho oli kansanliikkeeksi noussut kansalaisaloitetta ajanut Tahdon2013 -kampanja. Yhtäkkiä hyvin monet tuntuivat kannattavan ”samaa sukupuolta olevien avioliittoja” tai ”homoliittoja”. Lain ympärillä vellonut julkinen keskustelu alkoi kuitenkin …