Ajatuksia: Kuka kelpaa sosiologiksi-paneeli

Westermarck-seura piti 26.11.2015 Helsingissä Säätytalolla paneelikeskustelun yhteiskunta- ja sosiaalitieteiden opintojen yhdistämisiin liittyen. Paneelissa oli henkilökunnan edustaja jokaisesta yliopistosta ja yksi opiskelijajäsen. Yleisesti tuli sellainen kuva, että yhdistäminen on sujunut melko hyvin ja todettiin, että tutkinto-ohjelmakohtaiset haut ovat olleet verraten uusi juttu. Tällä hetkellä yhdistymisten aste on vaihdellut eri yliopistoissa ja Tampereen yliopistoa voidaan pitää edelläkävijänä …

Pääkirjoitus 2/2015

Syksyisin puhaltaa muutosten tuulet ja se näkyy myös syksyn 2015 Sosiologi-lehden artikkeleissa. Lehden artikkelit käsittelevät koulutusta ja tiedettä sekä ihmiselämän muutoskohtia. Sosiologit koulutusleikkauksia vastaan ja professori Elina Oinas kirjoittivat kannanotot, joissa ilmaisivat huolensa erilaisia yliopistomaailman leikkauksia kohtaan. Aihe on ajankohtainen sillä, mielenilmaukset koulutusleikkauksia vastaan ovat tänä syksynä kulminoituneet myös Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen rauhanomaisessa valtauksessa sekä …

Kannustinloukku? – miehuuden kriisi ja tulevaisuuden synkät käsikirjoitukset

Kirjailija Timo Hännikäisen haastattelu   Johdanto Miesten ongelmat on viime vuosien tunteikkaita puheenaiheita. Erityisesti syrjäytymistä päivitellään tilastojen valossa, mutta monilla ei näytä olevan halua pureutua murhenäytelmään osana laajempaa ilmiötä. Tasa-arvokeskustelun nimissä käydyt vastakkainasettelut kärjistyvät feministien ja miesasiamiesten välisissä vapaaotteluissa, jotka päättyvät aina ratkaisemattomina. Periksi ei anneta. Etenkin verkkokeskusteluissa tärkeintä vaikuttaa olevan vastakkaisen sukupuolen syyttely omista …

”Täs elämäs pitää jossai vaihees muuttuu”

Kuvauksia kohtalokkaista hetkistä myöhäismodernissa Helsingissä   Abstrakti Tutkimus, johon artikkeli pohjautuu, on osa Non Fighting Generation ry:n hanketta, joka tutkii etnisten vähemmistöryhmien välistä rasismia nuorten keskuudessa Suomessa. Pro gradu-tutkielma, johon artikkeli perustuu, keskittyy tarkastelemaan Suomea myöhäismodernina yhteiskuntana sosiologi Anthony Giddensin teorian valossa. Giddens kirjoittaa, että elämme myöhäismodernia aikaa. Yhteiskunta sekä ympäröivä sosiaalinen ja kulttuurinen konteksti …

Kannanotto: Sosiologit(kin) koulutusleikkauksia vastaan, tai, tulevaisuuden puolella

Leikkauspolitiikan vastustajia on syytetty monesta, ainakin realisimin puutteesta ja vain omien, kapea-alaisten saavutettujen etujen puolustamisesta. Sosiologian opiskelijoiden ja henkilökunnan kapina perusteluineen hallituksen lyhytnäköistä koulutuspolitiikkaa ja erityisesti Helsingin yliopiston tietoista kurjistamista kohtaan osoittaa, ettei kummastakaan todellakaan ole kyse, vaikka oma lehmä, oma koulutus, olisikin ojassa. Nuorten huoli oman tulevaisuuden suhteen ei ole erillinen, itsekäs toive, vaan …

Opettajat hetero- ja homonormatiivisuuden uusintajana?

Median viime aikainen keskustelu osoittaa, että sukupuoli ja seksuaalisuus ovat edelleen arkoja aiheita suomalaisessa peruskoulussa. Edelleenkään opettajiksi kouluttautuville tarkoitetussa kasvatus- ja koulutussosiologian perusoppikirjassa, Kasvatussosiologia, (Antikainen ym. 2013) ei ole mainintaa seksuaalivähemmistöistä, tai sukupuolinormeja rikkovista yksilöistä. Teoksessa sukupuolta käsitellään kahtiajakona tyttöihin ja poikiin. Sen sijaan normaalista poikkeavia, oppilaita käsitellään yhtenä ryhmänä, ’’poikkeavina’’, eikä analysoida tarkemmin mistä …

Kannanotto: sosiologit koulutusleikkauksia vastaan

Olemme Helsingin yliopiston sosiologian oppiaineen nykyisiä ja entisiä opiskelijoita sekä henkilökuntaa ja vastustamme Suomen hallituksen kaavailemia koulutukseen kohdistuvia leikkauksia. Mielestämme esitetyt leikkaukset ovat hätäisiä ja kansalaistemme edun vastaisia. Pidämme tärkeänä leikkausten laajojen seurausten kartoittamista ja esille tuomista. Helsingin yliopisto on tällä hetkellä Suomen ainoa kansainvälisissä rankingeissa sadan parhaan joukkoon yltänyt yliopisto. Huolimatta korkeasta riskistä astua …

Opiskeluaikainen työssäkäynti: pehmeä lasku työelämään?

Johdanto Opiskelijoiden työssäkäynti on aihe, joka nousee aika ajoin julkisen keskustelun kohteeksi. Keskustelua leimaa usein työnteon paheksunta: opiskelijoiden työskentely opintojen ohella pitkittää opintoja ja näin opiskelijoiden siirtymistä yhteiskunnan eläteistä valmistuneiksi, tunnollisiksi veronmaksajiksi. Opiskelijat tekevät vähäpätöisiä hanttihommia, joista ei ole hyötyä heidän omalle tulevalle työuralleen. Lisäksi opiskelijat vievät omalla työllään työpaikan joltakulta työttömältä työnhakijalta ja näin …

Sosiologipäivät Jyväskylässä 17.-18.3

Sosiologipäivät ovat jo ovella ja ohessa on muutama hyödyllinen vinkki mainioon Sosiologipäiväelämykseen Päivien virallinen ohjelma työryhmineen ja yleisesitelmineen: http://westermarck.fi/sosiologipaivat/ohjelma/ Opiskelijoiden varjo-ohjelma Keskiviikolle on luvassa opiskelijoiden tapaamista kulttuuriravintola Ylä-Ruthissa. Facebook event osoitteessa: https://www.facebook.com/events/1691195744470190/ Torstaille on luvassa Sosiologisitsejä ja saunaa. Facebook event osoitteessa: https://www.facebook.com/events/1701032606824955/ Wopin omat nettisivut https://sosiologia.wordpress.com/  

Menikö internet sosiologialta ohitse?

Vuoden 2015 pakolaiskriisin ympärillä sosiaalisessa mediassa vellova kohu on nostanut pintaan tunteiden lisäksi analyysejä sosiaalisen median vaikutuksesta ihmisten väliseen kommunikaatioon. Eräs kiinnostavimmista analyyseistä levisi julkisuuteen Helsingin Sanomien toimittajan Jussi Pullisen kautta. Pullinen esittelee tutkimusta, jossa todetaan, että sosiaalisessa mediassa pienen vähemmistön kanta saattaa vaikuttaa paikallisesti enemmistön mielipiteeltä. Tämä johtuu siitä, että sosiaalisessa mediassa kaikkein erikoislaatuisimmat …