News Numero 2/2015

Kannanotto: sosiologit koulutusleikkauksia vastaan

Olemme Helsingin yliopiston sosiologian oppiaineen nykyisiä ja entisiä opiskelijoita sekä henkilökuntaa ja vastustamme Suomen hallituksen kaavailemia koulutukseen kohdistuvia leikkauksia. Mielestämme esitetyt leikkaukset ovat hätäisiä ja kansalaistemme edun vastaisia.

Pidämme tärkeänä leikkausten laajojen seurausten kartoittamista ja esille tuomista. Helsingin yliopisto on tällä hetkellä Suomen ainoa kansainvälisissä rankingeissa sadan parhaan joukkoon yltänyt yliopisto. Huolimatta korkeasta riskistä astua itsekehun alueelle, haluamme nostaa lisäksi esiin sosiologian yksikön erityisen pärjäämisen em. listauksissa (QS ranking 2015). On ilmiselvää, että nyt esillä olevat leikkaukset tulevat laskemaan yliopistojen sijoituksia ja tutkimuksen laatua kaikkialla Suomessa, mikä tekee lahjakkaimmille tutkijoille mahdottomaksi Suomeen jäämisen. Samanaikaisesti kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden kiinnostuneisuus yliopistojamme kohtaan tulee laskemaan, jolloin kansainvälisyys vaarantuu.

Myös opiskelijoiden toimeentulo on uhattuna. Opintotukeen kaavaillut leikkaukset uhkaavat tehdä Suomesta perintöyhteiskunnan, jossa vain varakkaiden vanhempien lapsilla on mahdollisuus koulutukseen. Tämä kehityskulku ei ole ainoastaan pienen maan kannalta typerää resurssien tuhlaamista, vaan lisäksi sylkäisy tasaarvoon perustuvan pohjoismaalaisen yhteiskunnan kasvoja vasten. Lisäksi haluamme nostaa esiin yliopiston kaupallistumiskehityksen. Yhtäältä tutkijoiden ja

opetushenkilökunnan resurssien vähentäminen ja omaehtoisen tieteentekemisen vaikeuttaminen merkitsee sivistysyliopistomme alasajoa sekä heikentää tieteen autonomiaa. Toisaalta opiskelijoita pakotetaan yhä enemmän omaksumaan putkitutkintoideologia, jonka lähtökohta ei ole ymmärryksen kasvattaminen vaan tutkinnon suorittaminen “kustannustehokkaasti”. Tämä heikentää opiskelijoiden laajaalaista osaamista ja yhdistettynä tulevaisuuden työmarkkinoiden epävarmuuteen aiheuttaa heille yhä enemmän paineita ja ahdistusta ( http://www.hs.fi/kotimaa/a1441508202227 ). Tieteellä voi olla kaupallista merkitystä, mutta tiede on arvo sinänsä ja sitä tulee vaalia demokraattisessa yhteiskunnassa.

Leikkaukset vaikuttavat yhteiskuntaan myös laajemmin. Tieteen harjoittamisen ohella yliopiston tehtävä on kouluttaa osaavaa työvoimaa yhteiskunnan tarpeisiin. Miten käy suomalaisen journalismin, kansalaisjärjestöjen, päätöksenteon, hallinnon tai yliopiston ulkopuolisen tutkimuksen laadulle, jos hallitus tekee kriittisen ajattelun harjoittamisesta huomattavasti vaikeampaa? Yliopiston näivettäminen tulee vaikuttamaan Suomen tulevaisuuteen kielteisesti. Yliopisto on toimivan demokraattisen valtion selkäranka. Vaadimme koulutus- ja yliopistoleikkausten perumista, sillä katsomme hallituspuolueiden pettäneen vaalilupauksensa ennennäkemättömällä tavalla. Haluamme olla osana rakentavaa keskustelua, jossa poteroihin kaivautumisen sijaan olemme mukana rakentamassa oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää yhteiskuntaa, jossa poliittinen päätöksenteko perustuu mielikuvien sijaan laadukkaaseen tutkimustietoon.

 

Kirjoittajia ovat ”Sosiologit koulutusleikkauksia vastaan” (kts. http://sosiologitkoulutusleikkauksia.webnode.fi/ )

 

Artikkelin kuvan on piirtänyt Aino Jauhiainen Helsingin yliopistosta

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *