Numero 1/2023 Numerot Pääkirjoitus

Loppuvuoden tervehdys!

Vuosi lähenee loppuaan ja olisi tavanmukaista julkaista tietyn kaavan mukainen uuden vuoden tervehdys. Tervehdyksen alkuun tulisi todeta vuoden olleen toiminnantäyteinen ja sisältäneen sopivan määrän haastavia tilanteita. Täpäristä tilanteista olisi tietysti selvitty tarmolla ja nyt on alkanut ansaittu siirtymä kohti loppuvuoden lepoa. Lomailuun liittyen olisi aiheellista todeta vielä loppuun, että vetäytymisen tarkoitushan on tietysti mahdollistaa katseen kääntäminen ensi vuoteen ja akkujen lataamiseen, jotta voidaan olla vieläkin tehokkaampia ensi vuonna.  

Harva tulee tällaisia vuosikatsauksia lukiessaan ajatelleeksi hyväntahtoisten sanojen sisältämiä merkityksiä. Me Sosiologi-lehdessä haluammekin muistuttaa, että sanat eivät ole koskaan pelkkiä sanoja, vaan sanoilla luodaan mielikuvia ja merkityksiä. Sanat ja puhe rakentaa todellisuutta, jossa elämme ja me rakennamme sitä itse omilla sanoillamme osana sitä.  

Jos ylläpidämme puhetta jatkuvasta kasvusta ja yhä tehokkaammasta toiminnasta, luomme myös tälle ajatusmaailmalle oikeutusta. Jos puemme sanoihimme huomioita siitä, miten lepo tulee ansaituksi, luomme ja ylläpidämme itse mielikuvaa siitä kuin lepo tulisi ansaita tekemisellä. Ehkä tarvitsimme perinteisten vuosikatsausten ja pöhinän sijaan enemmän puhetta siitä, miten on ihanaa saada levätä ja olla tekemättä yhtään mitään.  Ehkä olisi aiheellista kyseenalaistaa tätä kilpajuoksuksi muodostunutta menoa, jota elämäksi kai tavanomaisesti kutsutaan.  

Tätä kyseenalaistavaa voimaa meillä Sosiologi-lehdellä on tarjota näihin vuoden viimeisiin hetkiin. Toimituskunnan kirjoittamat julkaisut vuoden loppuun julkaistavassa 1/2023 numerossa siivittävät tulevaisuusnäkymiä pöhinän sijaan kriittistä linjaa pitkin, laittavat pohtimaan suorituskeskeistä kulttuuria ja luovat katsausta Itä-Suomen yliopiston Hyvinvointi yhteiskunnassa- maisterisuuntaukseen. Yhteisenä kaikuna teksteissä huokuu kriittinen katse yhteiskuntaan ja halu hahmottaa asioita monipuolisemmin ja laaja-alaisemmin, kuten yhteiskuntatieteelliseen tarkasteluun kuuluukin. Jotta voimme ymmärtää asioita, tulee ymmärtää myös asioiden välisiä suhteita ja symboliikkaa sanojen takana.  

Julkaistavien tekstien myötä toivotamme toimituskunnan osalta rauhallisia päiviä loppuvuoteen.

Ja ensi vuoteen enemmän päiviä pötkötykselle. 

Sosiologi-lehden toimituskunta:

Anniina Palokangas

Aleksi Isokoski

Kaisa Heiskanen

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *