Kirja-arvio Numero 1/2020 Yleinen

Mikko Jakonen: Konflikti – Talous ja politiikka

Konfliktit ovat, ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan. Konfliktit voivat olla piiloisia ja rakenteellisesti vakiintuneita. Ne myös tuhoavat vanhaa ja luovat uutta, sekä kyseenalaistavat nykyistä.

Konfliktiteoreettinen näkökulma yhteiskuntaan on Mikko Jakosen uusimman kirjan Konflikti – Talous ja politiikka kova ydin. Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Jakonen käsittelee kirjassaan kapitalismin ja ilmastonmuutoksen kriisien aikaa suomalaisesta ja globaalista perspektiivistä. Tulokulmana on konfliktin käsite, ja sovelluskohteet kurkottelevat rakenteista arkeen, tieteestä viihteeseen, taloudesta demokratiaan.

Kyseessä on laaja aikalaiskatsaus, joka ei kuitenkaan sorru hyssyttelevään konsensuaalisuuteen. Konflikti pyrkii politisoimaan ja nostamaan esille tämänhetkisiä konflikteja sekä näyttämään niiden potentiaalia muutokselle.

Osansa saa esimerkiksi Juha Sipilän porvarihallitus. Konfliktinäkökulma näyttää Sipilän hallituksen toimintaa valossa, jossa yhteiskunnalliset erot repeytyivät leveämmiksi muun muassa yhteiskuntaluokkien ja sukupuolten tasa-arvon osalta. Hallituksen harjoittama ympäristöpolitiikka oli Jakosen mukaan yhtä lailla konfliktuaalista, mutta ei yhtä näkyvää.

Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan rakentaminen on koko ajan relevantimpi kehitystehtävä ihmiselle. Konfliktit tekevät Jakosen mukaan tilaa toiminnalle sekä paljastavat nykyisiä vallan keskittymiä. Kirjoittaja korostaa kansalaisyhteiskunnan ja radikaalin aktivismin roolia politiikan tekemisessä ja suomii hallintoamme näiden vierastamisesta.

Leveällä pensselillä maalattu kirja yllättää poikkeuksellisen koherentilla rakenteellaan. Konflikti rakentuu yhteentoista lukuun, jotka on jaettu viiteen yläteemaan. Näitä ovat konfliktin teoreettinen määrittely, talous, työ, politiikka ja demokratia. Kirja piirtää realistisia, mutta samalla mahdollisuuksien täyteisiä visioita tulevasta.

Santtu Paananen, Itä-Suomen yliopisto

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *