Kuva: Maria-Weronika Lorek
News Numero 1/2017 Yleinen

Pääkirjoitus 1/2017

Tervetuloa Sosiologi-lehden vuoden 2017 ensimmäisen numeron pariin. Toivottavasti pidät tarjonnasta, mitä meillä tällä kertaa on.

Vuoden 2017 Sosiologipäivien teema on Ylimäärä, joka tarkoittaa muun muassa kaikkea sitä, joka ei ole assimiloitavissa yhteiskuntaan ja siinä tapahtuvaan monentasoiseen kiertoon – Sosiologi-lehdessä lähestymme Ylimäärän teemaa tuttujen asioiden kautta; sen lisäksi että tuomme esiin näkökulmia sosiologisen tiedon mahdollisuuksiin ja käytettävyyteen tulevaisuuden työelämässä esimerkiksi palvelumuotoilun, tutkimuksen ja avoimen tiedon saralla, joka vähentäisi sosiologien työmarkkinaylimäärää, nostamme myös esiin muun muassa kysymyksen siitä, onko kapitalismi kaiken ylimäärän takana ja mikä on kapitalismin tulevaisuus.

Sosiologi-lehti muistaa myös 9. tammikuuta meidät jättänyttä Zygmunt Baumania, joka on yksi eurooppalaisen sosiologian suurista nimistä ja myös Suomessa laajasti tunnettu etenkin teoksistaan Sosiologinen ajattelu, Notkea moderni ja Postmodernin lumo. Zygmunt Bauman tarjosi ajattelullaan eurooppalaiselle ja pohjoismaiselle sosiologialle suuntaa koko 1900-luvun myöhemmän puoliskon ja 2000-luvun ajan ja hänen viimeiseksi työkseen jäi koko Eurooppaa koskettavan pakolaiskriisin ja sen yhteiskunnallisten vaikutusten pohtiminen.

Tässä Sosiologi -lehden numerossa tohtorikoulutettavat Sanna Kailaheimo ja Laura Salonen kirjoittavat Mikael Seppälän tekstin pohjalta siitä, mitä jo nyt havaittavia tulevaisuudennäkymiä sosiologiassa avautuu etenkin opetuksessa ja tutkimuksessa Suomessa ja Mikael Seppälä käsittelee, mikä on sosiologien tulevaisuus työelämässä akateemisen maailman ulkopuolella ja kuinka sosiologinen tieto voisi tuoda uudenlaisia näkökulmia palvelujärjestelmiin ja niiden kehittämiseen. Juuso Koponen ja Elina Huttunen syventyvät kapitalismiin ja postmodernin tulkintoihin Zygmunt Baumanin ja David Harveyn kirjojen parissa ja Oskari Lappalainen tuo näkökulmia avoimeen tietoon (Open Knowledge) sekä tällä hetkellä vireään yhteiskunnalliseen keskusteluun MyDatan ympärillä.

Ylimääräisyys merkitsee myös kaikkea sitä, joka voi muuntua toisissa käsissä ja toisina aikoina joksikin hyvinkin tarpeelliseksi, sillä tulevaisuudesta emme voi koskaan olla varmoja. Tähän liittyen, kävimme myös tapaamassa kansainvälisiä vieraita Yhdysvalloista ja heidän kanssaan pohdimme filosofian, sosiologian ja arkkitehtuurin nykyisyyttä, kapitalismin loppua ja mahdollista situationistista tulevaisuutta eri Euroopassa, Pohjoismaissa sekä Yhdysvalloissa.

Hyviä Sosiologipäiviä ja mukavia lukuhetkiä.

Terveisin,
Päätoimittajat Elina Huttunen ja Oskari Lappalainen

 

kuva: Maria-Weronika Lorek

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *