Numero 1/2016 Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 1/2016

Sosiologi voi tehdä muutoksista selvää

Muutos ja epävarmuus ovat varmasti kuumimpia teemoja tämän kevään julkisessa keskustelussa Suomessa ja muuallakin Euroopassa. Yhteiskunnallista epävarmuutta aiheuttavat esimerkiksi kurjana jatkuva talous- ja työllisyystilanne sekä Eurooppaan Lähi-idän konfliktialueilta pakenevat turvapaikanhakijat. Sosiologian opiskelijan iholle tulevia muutoksia ovat tietysti yliopistojen rahoituksen jättileikkaukset ja hallituksen esittämä opintotuen muuttaminen vahvasti lainapainotteiseksi.

Tähän lehteen saamamme artikkelit, esseet ja puheenvuorot käsittelevät muutosteemaa kiinnostavasti eri näkökulmista. Pirjo Pöllänen kirjoittaa puheenvuorossaan työelämän ja arjen prekarisaatiosta. Millaisia keinoja yksilöllä on selviytyä prekaarissa työmarkkinatilanteessa? Henri Koskinen taas pohtii kirjoituksessaan perustuloa ja uuden talouden toimivuutta vanhojen rakenteiden puitteissa.

Helsingin yliopistossa sosiologian graduaan viimeistelevä Heta Hölttä pohtii puheenvuorossaan gradunsa pohjalta, mitä paperittomien maahanmuuttajien terveydenhuollosta käyty eduskuntakeskustelu kertoo kansallisvaltion kriisistä. Lapin yliopiston opiskelijat Sini Pyy ja Katri Kyllönen puolestaan pohtivat esseessään yhteiskunnallisia prosesseja, jotka johtavat ihmisarvon riistämiseen joltain ihmisryhmältä. He kysyvät, kuinka mahdollinen tällainen prosessi on tämän hetken Suomessa, jossa rasistiset liikkeet ovat pakolaiskriisin myötä saaneet tulta alleen.

Sosiologeja on aina kiinnostanut muutos. Epävarmuuden ja disinformaation aikoina on entistä tärkeämpää, että yhteiskunnallinen tutkimustieto pääsee kuuluviin ja että poliittinen päätöksenteko perustuisi tietoon. Turun yliopiston professori ja Kelan tutkimusprofessori Mikko Niemelän kirjoitus siitä, miten sosiologit voisivat tuottaa yhteiskuntapoliittisia tarpeita paremmin palvelevaa tutkimustietoa, kannattaakin lukea. Tutkimushankkeen ajoitus ja vuorovaikutus yhteistyötahojen kanssa ovat avainasemassa, kun halutaan tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta.

Päätoimittaja Veera Adolfsen
P.S. Sosiologi-lehti etsii uutta päätoimittajaa Veera Adolfsenin aisapariksi, kun kaksi vuotta lehteä päätoimittanut Sanna Kailaheimo jättää tehtävänsä. Tsekkaa hakuilmoitus ja tule tekemään maailman parasta suomalaisten sosiologian opiskelijoiden lehteä!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *